Seramik Rölyef Nedir? (What is the bas-relief?)

 
Seramik Rölyef Nedir? (What is the bas-relief?)


Seramik Rölyef Nedir?


Sözlük anlamı, çevreleyen yüzeyden çıkıntının hafif olduğu ve modellenen formun hiçbir parçasının alttan kesilmediği heykelsi kabartmadır. 

İngilizce konuşan insanlar, 1600'lerin ortalarında bas-relief kelimesini aslında Fransızca'dan almıştır. (burada bas "alçak/düşük/yarım" ve relief ise "yükseltilmiş iş/kabartma" anlamına gelir); İngilizler daha önceleri, bu kelimenin eşanlamlısını yani baso-rölyevoyu İtalyancadan ödünç almış. Fransızca ve İtalyanca terimlerin ortak ataları vardır (ve aslında, Fransızca sözcük muhtemelen İtalyanca'nın bir çevirisidir), ancak İngilizce konuşanlar görünüşe göre ikisini bağımsız olarak ödünç almışlar. Bas-relief(düşük kabartma) bugün İngilizcede daha yaygındır, ancak İtalyancadan türetilen terim dilden tamamen kaybolmamıştır.


Seramik Rölyef Nedir? (What is the bas-relief?)



Seramik rölyef - bizim genelde uyguladığımız şekliyle yarım/düşük kabartma(bas-relief) olarak da geçer-, orantılı olarak ölçüldüğünde, yüzlere ve şekillere gerçekte sahip olduklarından daha az derinliğe sahip olan bir kabartma türüdür. Bu teknik, figürlerin doğal şekillerini korur ve figürleri bükmeden işin birçok açıdan görülmesini sağlar.

Türkçeye ise fransızca relief, rölyef olarak geçmiştir. Seramik ifadesi "yüksek ısıda pişirilmiş toprak, fayans, porselenden yapılan" anlamına gelir. Bir diğer anlamı ise "yüksek ısıda pişirilmiş topraktan yapılan vazo, çanak, çömlek vb. nesnedir". Fransızca céramique kelimesinden türemiştir. Kullanılan malzeme ve yapılan iş bir arada kullandıklarından seramik rölyef kalıplaşmıştır. Bu arada bas-relief, ceramic relief olarak da ifade edildiği olur. 

Seramik Rölyef Çeşitleri

Bas-relief(düşük kabartma) tekniğinin bir sonraki kategorisi olan altorilievo veya high-relief(yüksek kabartma) olarak devamı vardır. Yüksek kabartma(high-relief), bas-relief (düşük kabartma) tekniğinden daha derin görüntüler sağlar. En fazla birkaç inç (cm) derinliğinde olan yüzeysel/sığ arka planlar yerine, altorilievo'da birkaç fit (birkaç metre) derinliğe kadar olabilirler.


Seramik Rölyef Nedir? (What is the bas-relief?)


Yorumlar